.
Friday, 2024-04-19, 11:54 AM
Site menu

Login form

Search

Our poll
Podržavate li ideju stranice ?
Total of answers: 123

Site friends
  • Create a free website

  • Statistics

    [ New messages · Members · Forum rules · Search · RSS ]
    • Page 1 of 1
    • 1
    Forum » Ostalo » Čakulanje » Igračke (WTF?)
    Igračke
    krizaDate: Thursday, 2011-04-07, 8:35 AM | Message # 1
    Trgovac Lego nekretninama
    Group: VIP
    Messages: 279
    Reputation: 11
    Status: Offline
    Igračka je predmet koje se koristi za igranje. Pojam se obično povezuje s djecom ili kućnim ljubimcima, ali i odrasle osobe i životinje u divljini ponekad se igraju s igračkama

    Igračke su relevantni za razvoj djece kroz učenje i stjecanje različitih vještina i sposobnosti. Kod djece služi i za pripremu svojih budućih uloga i socijalizacije u društvu.

    Kroz igranje se imitiraju neke određene aktivnosti iz svakodnevnog života.

    Igračke su koristila djeca još u antička doba.

    U današnje vrijeme, proizvodnja igračaka, a trgovinama je važan sektor globalne privrede, i to je razlog za česte kritike na račun kvalitete dostupnih igračaka i njihove podobnosti za razvoj djece.

    Drvene igračke Hrvatskog zagorja

    Drvene igračke Hrvatskog zagorja su tradicijski hrvatski proizvod nastao u 19. stoljeću.

    Izrada je počela u 19. stoljeću i zadržala se do današnjih dana u selima općina Marija Bistrica i Gornje Stubice. Središta izrade su mjesta Bistrički Laz, Stubički Laz, Gornja Stubica, Marija Bistrica, Tugonica i Turnišće [1]. Postoji oko 50 modela igračaka poput svirala, klepetaljki (ptica s kotačićima koja se gura na štapu), tamburice, drvene životinje, najčešće konjići, zviždaljke, modeli automobila, kamiona, vlakova, aviona, dječji namještaj za lutke itd.

    Za njih je karakteristično da ih izrađuju ručno muškarci, a većinom ih oslikavaju žene. Nikada ne mogu biti dvije u potpunosti identične jer je svaka ručni rad[2].Igračke se izrađuju od drva iz neposredne okolice, drveta vrbe, javora, bukve i lipe. Drvo se posiječe, suši, teše, reže i oblikuje pomoću drvenih ili kartonskih šablona. Najčešće boje su crvena, plava, bijela i crna. Oslikavaju se cvjetni i geometrijski uzorci. Način izradbe prenosio se u određenim obiteljima iz generacije u generaciju i zadržao do danas.

    Igračke se prodaju na sajmovima, crkvenim svečanostima, na tržnicama, a najviše u svetištu u Mariji Bistrici. Čuvaju se i u muzejima. Nalaze se na Listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike i od 2009. godine na popisu nematerijalnih dobara upisanih na UNESCO Reprezentativni popis nematerijalne svjetske baštine u Europi . Centar za tradicijske vrijednosti i obrte u Kumrovcu skrbi o ovim tradicijskim igračkama.

    Added (2011-04-07, 8:33 Am)
    ---------------------------------------------
    LEGO je danski proizvođač dječijih igračaka, čije se sjedište nalazi u danskom gradiću Billund. Ime "Lego" je kombinacija danskih riječi Leg i Godt, što znači "lijepo se igraj". U početku je LEGO pravio samo drvene igračke, ali zadnjih 40 godina koriste samo plastične kockice.

    HASBRO (NASDAQ: HAS) ime je za američku mutlinacionalnu tvrku koja proizvodi igračke i igre na pločama, i najveća je takva tvrka u svijetu. Glavno središte tvrke je u gradu Pawtucket, Rhode Island, SAD. Većina proizvoda tvrtke Hasbro proizvode se u zemljama istočne Azije.

    KINDER SURPRISE je poslastica namijenjen djeci u obliku čokoladnog jajeta u kojemu se nalazi igračka. Kinder Suprise je nastao u Italiji 1972. godine. Igračke su se u početku pravile u Produzione Editoriali Aprile, maloj tvrtki iz Torina, Italija, koju su vodili dva brata, Ruggero i Valerio Aprile. Danas ga proizvodi tvrtka Ferrero SpA. Igračke koje se nalaze u Kinder Suprise nisu pogodne za djecu mlađu od tri godine, jer sadrže male dijelove. Prodaju se u cijelom svijetu osim u SAD-u gdje je Komisija za hranu zabranila igračke zbog sigurnosnih razloga. Kinder Suprise se i tamo prodaje, ali bez igračke u njemu.

    SONY PlayStation je porodica konzola koju je razvila japanska tvrtka Sony početkom 1990-tih. Konzola je puštena u prodaju 3. prosinca 1994. u Japanu po cijeni od 387$ (37.000 yena). Do 2006. godine se prodala u 100 milijuna primjeraka. Ova konzola je postala istoznačnicom i uzorom za druge konzole koje su se pojavile u kasnom 20. stoljeću.

    Added (2011-04-07, 8:33 Am)
    ---------------------------------------------
    Tvrtka Nintendo pristupila je Sony-u radi razvijanja CD-ROM-ovskog dodatka "PlayStation" za igraću konzolu SNES. Kodno ime konzole je bilo PSX. Nakon što se razvilo dodatak, Sony je tražio 25% dobiti od svih dodataka "PlayStation" kao i isti postotak za svaku igru koju se izdalo u "CD-ROM" formatu za SNES. Nakon što se raskinulo ugovor, Sony je umjesto napustiti razvitak nastavio dalje da bi na kraju razvili cjelovitu igraću konzolu. Nintendo je nakon ovih događaja uložio žalbu Federalnom sudu u SAD-u radi sprječavanja prodaje nove konzole. Temelj Nintendove tužbe bila je ta da je ime PlayStation njihovo vlasništvo te da je tvrtka Sony prekršila osnove ugovora. Sudac koji je presjedao ovom slučaju odbacio je tužbu i nije opunomoćio zabranu prodaje igraće konzole PlayStation.

    Added (2011-04-07, 8:35 Am)
    ---------------------------------------------
    GOSPODARI SVEMIRA(eng. Masters of the Universe) je američka serija igračaka iz osamdesetih godina koju je stvorio Mattel. Prvi put se pojavila u tadašnjoj SFRJ pred sami kraj serije, u obliku originalnih igračaka, tjednih stripova u Politikinom Zabavniku, vanrednih izdanja u kojima su prevođeni stripovi koje su izdavali Star Comics i ostali izdavači, te i u obliku crtane serije koju je producirao studio Filmation. Početkom devedesetih godina, Mastersi, kako su ih nazivala djeca, zamijenjeni su novim dječjim zanimacijama poput Nindža kornjača i Evoksa.


    odlazim.....:)
     
    nonoDate: Thursday, 2011-04-07, 8:36 AM | Message # 2
    Lieutenant general
    Group: Admin
    Messages: 1573
    Reputation: 24
    Status: Offline
    Klepetaljake, konje i kola koja se spominju u tekstu bili su dio mojih igračaka. Čak i danas kupimo koju drvenu igračku za Lanu na Veliku Gospu u Stenjevcu.

    Te igračke su i stavljene u UNESCO-vu listu zaštićene svjetske nematerijalne baštine.

    Evo slika :






     
    krizaDate: Thursday, 2011-04-07, 8:52 AM | Message # 3
    Trgovac Lego nekretninama
    Group: VIP
    Messages: 279
    Reputation: 11
    Status: Offline
    Crtana serija He-Man i Gospodari svemira (eng. He-Man and the Masters of the Universe) u sinhronizaciji Televizije Zagreb pojavila se također u ovo doba. Nakon što je uvodno "...and the Masters of the Universe!" sinhronizirano sa „i Gospodari svemira!”, nailazimo na dva prijevoda Adamovog uvoda, koja su izvodili različiti glumci:
    „Ja sam Adam, princ Eternije, branilac tajne dvorca Siva Lubanja. Ovo je Straško, moj hrabri prijatelj. Tajne neograničene moći stekao sam onog dana kad sam isukao svoj mač i uzviknuo: „Sive Lubanje silom! Ja imam moć!“ Straško je postao Borbeni Mačak, a ja sam postao He-Man, najmoćniji čovjek u svemiru! Samo još troje zna moju tajnu: Čarobnica, Čovjek-Oružje, i Orko. Mi zajednički branimo dvorac Siva Lubanja od zlih sila koje predvodi Skeletor!“
    &
    „Ja sam Adam, princ Eternije, branilac tajne dvorca Siva Lubanja. Ovo je Straško, moj hrabri prijatelj. Tajnom neograničene moći ovladao sam onoga dana kada sam isukao svoj mač i uzviknuo: „Sive Lubanje silom! Ja imam moć!“ Straško je postao Borbeni Mačak, a ja - He-Man, najmoćniji čovjek u svemiru! Samo još troje zna moju tajnu: Čarobnica, Čovjek-Oružje, i Orko. Mi zajednički branimo dvorac Siva Lubanja od zlih sila koje predvodi Skeletor!“

    JEdna od uvodnih špica na HR.
    http://www.youtube.com/watch?v=U-P04ZTUBHk

    Added (2011-04-07, 8:41 Am)
    ---------------------------------------------
    Čovječe, ne ljuti se je društvena igra za najmanje dva igrača, dok najveći broj igrača ovisi o ploči na kojoj se igra. Sastoji se od nekoliko (najčešće 4 ili 6) grupa čunića različitih boja, po četiri čunića u svakoj grupi.

    Uključivanje pojedinog čunića uvjetuje kocka označena s točkama (do šest točaka).

    Kocku bacaju igrači po redu dok se jednom od njih ne okrene šestica. Kad je čunić uključen, "hoda" po označenim poljima na ploči. Broj koraka opet uvjetuje broj koji se okrene na kockici ispuštenoj iz ruke korisnika odabranog čunića! "Šestica" na kocki dozvoljava igraču još jedno bacanje ili izlazaj jo jednog čunjića na početni položaj.

    Polja kruže po unutarnjem krugu ploče i završavaju na poljima označenih bojama čunića, što znači da je cilj smjestiti čuniće u ta polja kad prijeđu put po ploči.

    Igru je u zimskim mjesecima 1907./1908. godine u Münchenu osmislio Josef Friedrich Schmidt.

    Added (2011-04-07, 8:45 Am)
    ---------------------------------------------
    Bipsići(u originalu The Biskitts) animirana je TV serija studija Hanna-Barbera, koja se 80-ih godina prošlog stoljeća prikazivala na tadašnjoj Televiziji Zagreb. Bipsići (eng. The Biskitts) su maleni psi koji su dobili ime prema psećim kolačićima (dog biscuits), jer su te veličine. Dobili su na čuvanje kraljevsko blago, kojeg se želi domoći zli kralj Maks uz pomoć svog sluge, dvorske lude Šekija.
    Tvorci "Bipsića" su u stvaranju svog crtića bili inspirirani Robinom Hoodom, kao i "Štrumpfovima".

    Štrumpfovi (fr. les Schtroumpfs, eng. the Smurfs, ) izmišljena su mala bića plave boje, koja žive u kućama od gljiva negdje u nekoj šumi u Europi. Izmislio ih je belgijski crtač stripova Peyo. Glavni neprijatelj Štrumpfova je Gargamel sa svojim mačkom Azrijelom. Vođa plavih stvorenja Papa Štrumpf inače čarobnjak, dok jedini ženski lik među Štrumpfovima je plavuša Štrumpfeta. Štrumpfovi su se prvi put pojavili kao strip i kasnije kao crtani film, u obliku serije i jednog dugometražnog animiranog filma.
    Postoje teorijeda je političko i ekonomsko uređenje Štrumpfova nalik komunizmu, s totalitarnim poglavarom Papa Štrumpfom. Novca nema, svi Štrumpfovi rade koliko mogu i uzimaju koliko im treba. Svi Štrumpfovi žive u šumi, plavi su, neodređene dobi, veličine razvijene gljive, osim Papa Štrumpfa, koji je star, i koji nalikuje[nedostaje izvor] Karlu Marxu sa svojom širokom bijelom bradom, crvenim hlačama i kapom, inače stereotipnom bojom komunizma. Štrumpfovi žive u savršenom gerontokratskom društvu, gdje su više-manje svi neodrasli i postoji samo jedan časni starina, autoritativni, no očinski lik u kojemu je pohranjena sva mudrost. U svim epizodama Papa Štrumpf ima glavnu i zadnju riječ, dok u epizodama gdje Papa Štrumpf izbiva iz sela u svijetu Štrumpfova zavlada nered. Zločesti je Gargamel, u ljudskom liku, s mačkom mu Azrielom, oličenje kapitalizma i nazadnjaštva.

    Štrumpfovi:

    * Divlji - eng. Wild
    * Medeni - eng. Vanity
    * Lumen - eng. Brainy
    * Mrgud - eng. Grouchy
    * Papa Štrumpf - eng. Papa Smurf
    * Pjesnik - eng. Poet
    * Harma - eng. Harmony
    * Štrumpfeta - eng. Smurfette
    * Štrumpfica - eng. Sassette
    * Štrumpfić - eng. Baby Smurf
    * Trapavi - eng. Clumsy
    * Vicko - eng. Jokey

    Ostali likovi:

    * Agata - eng. Hogatha - vještica koja je gotovo pa ženska verzija Gargamela;
    * Azrijel - eng. Azrael - Gargamelov mačak
    * Baltazar - eng. Balthazar - Gargamelov kum
    * Gargamel - zli čarobnjak
    * Majka Priroda i Otac Vrijeme - eng. Mother Nature and Father Time
    * Orijaško - ljudožder
    * Jura - div

    Added (2011-04-07, 8:49 Am)
    ---------------------------------------------
    Igraće karte je naziv za komade papira, kartona ili plastike koji služe za igranje kartaških igara. Skup igraćih karata naziva se špil. Osim za zabavu (kartanje, opsjenarski trikovi, gatanje), igraće karte mogu služiti i za profesionalno kockanje.

    Nisu sve igraće karte jednake. Razlikuju se po tipovima kartaških igara za koju su namijenjene. Svaka igraća karta u špilu je različita, a označene su bojom, simbolima i različitim motivima po kojima se karte daju lako složiti.

    Vjeruje se da su se prvim igraćim kartama služili u Istočnoj Aziji (Koreja i Kina), a kasnije su odande, preko Indije i Egipta donesene u Europu. Danas se u različitim dijelovima svijeta koriste različiti špilevi igraćih karata za igre koje su karakteristične za to područje.

    Hrvatski povjesničar Miho Barada pri proučavanju starog arhiva grada Trogira pronalazi dokument s datumom 4. veljače 1272. pod signaturom Domini Valentini Pet

    U Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj i Sloveniji popularne su igraće karte Mađarice. Špil se sastoji od 32 karte, po 8 u svakoj boji. Boje su: žir (tref), zelena (pik), bundeva (karo) i crvena (herc). Karte su poredane kao VII (7), VIII (8), IX (9), X (10), dečko, dama, kralj, as.

    Unter, dama i as simbolički označavaju povijesne osobe i godišnja doba. Tako imamo:

    * Crvena/Srce
    . dečko - Kuoni der Hirt
    . dama - Hermann Geszler
    . as - Proljeće
    * Bundeva/Karo
    . dečko - Itell Reding
    . dama - Stüssi der Flurstütz
    . as - Ljeto
    * Zelena, Zelje/Pik
    . dečko - Walter Fürst
    . dama - Urlich Rudenz
    . as - Jesen
    * Žir/Tref
    . dečko - Rudolf Harras
    . dama - Wilhelm Tell
    . as - Zima

    Najpopularnija kartaška igra koja se u nas igra s ovim tipom igraćih karata jest belot.

    Added (2011-04-07, 8:52 Am)
    ---------------------------------------------
    Nadam se da ćete uživati u čitanju smile


    odlazim.....:)
     
    nonoDate: Thursday, 2011-04-07, 8:55 AM | Message # 4
    Lieutenant general
    Group: Admin
    Messages: 1573
    Reputation: 24
    Status: Offline
    samo ne kužim kaj rade bipsici kad se spominje samo crtana serija ??

     
    Dread_lockDate: Thursday, 2011-04-07, 9:09 AM | Message # 5
    Colonel general
    Group: Moderators
    Messages: 2464
    Reputation: 37
    Status: Offline
    A što je sa kataškim igrama - briškula, trešeta, trijumf? angry moga si i koju rič o njima napisat! dry Valjda će sljedeći post bit o njima..... smile
     
    krizaDate: Thursday, 2011-04-07, 9:25 AM | Message # 6
    Trgovac Lego nekretninama
    Group: VIP
    Messages: 279
    Reputation: 11
    Status: Offline
    Quote (nono)
    samo ne kužim kaj rade bipsici kad se spominje samo crtana serija ??

    Dragi su mi...pa tako!!

    Quote (Dread_lock)
    A što je sa kataškim igrama - briškula, trešeta, trijumf? angry moga si i koju rič o njima napisat! dry Valjda će sljedeći post bit o njima..... smile

    Polako, jutro je tek smile "Dotrat" ču happy ^_^ happy ^_^ happy

    Added (2011-04-07, 9:24 Am)
    ---------------------------------------------
    Briškula(od talijanskog izvornika Briscola) je talijanska kartaška igra udomaćena na hrvatskom priobalju i otocima. Iznimno je popularna i lako se uči.

    Najčešće se igra s tršćanskim kartama (tal. Carte Triestine). Ima 40 karata u jednom "macu" (špilu). Po istim osnovnim pravilima igra se obična i dupla briškula. Običnu briškulu igraju dva igrača ili u parovima (ukupno četiri igrača), a rijetko kada više igrača (3 ili 5), svatko za sebe. Dupla briškula se igra u dvoje.

    Postoje različite varijacije igre i pravila, a ovdje je opisan način igre u Splitu i okolici.

    Added (2011-04-07, 9:25 Am)
    ---------------------------------------------
    tongue


    odlazim.....:)

    Message edited by kriza - Thursday, 2011-04-07, 9:25 AM
     
    Dread_lockDate: Thursday, 2011-04-07, 10:15 AM | Message # 7
    Colonel general
    Group: Moderators
    Messages: 2464
    Reputation: 37
    Status: Offline
    Super!!!
    E meni su super sve te kartaške igre, i "dalmatinske" i "zagrebačke" -bala, raub, šnaps..... biggrin sve ih znam igrat... surprised
     
    krizaDate: Thursday, 2011-04-07, 10:26 AM | Message # 8
    Trgovac Lego nekretninama
    Group: VIP
    Messages: 279
    Reputation: 11
    Status: Offline
    Ja ne znam ni jednu "dalmatinsku" sad

    odlazim.....:)
     
    sonjeckaDate: Thursday, 2011-04-07, 12:46 PM | Message # 9
    Colonel general
    Group: Admin
    Messages: 8608
    Reputation: 50
    Status: Offline
    kako dobar topic bravo kriza i nono!
    meni su drage one glinene pticice u koje se stavi voda pa sviras,to se kod nas prodaje na Sv.Duju.
    Nego Belu nikad nisam igrala.

    super mi je u onom dokumentarcu sto mi je nono poslao link, kako su igracke kroz povijest nastajale. Uzasno zanimljivo,mogla bi to gledati danima.




    sva djeca bez nadzora biti ce pojedena!
    http://toystory.blog.hr/
     
    Dread_lockDate: Thursday, 2011-04-07, 4:00 PM | Message # 10
    Colonel general
    Group: Moderators
    Messages: 2464
    Reputation: 37
    Status: Offline
    meni je Bela zanimljivija od "dalmatinskih", a raub malo ljudi zna a to je jedna od najjednostavnijih igra!!! cry
     
    Dread_lockDate: Monday, 2011-08-29, 12:56 PM | Message # 11
    Colonel general
    Group: Moderators
    Messages: 2464
    Reputation: 37
    Status: Offline
    Izložba igračaka u Novigradu
     
    Forum » Ostalo » Čakulanje » Igračke (WTF?)
    • Page 1 of 1
    • 1
    Search:

    Copyright MyCorp © 2024