Crtana serija He-Man i Gospodari svemira (eng. He-Man and the Masters of the Universe) u sinhronizaciji Televizije Zagreb pojavila se također u ovo doba. Nakon što je uvodno "...and the Masters of the Universe!" sinhronizirano sa „i Gospodari svemira!”, nailazimo na dva prijevoda Adamovog uvoda, koja su izvodili različiti glumci:
„Ja sam Adam, princ Eternije, branilac tajne dvorca Siva Lubanja. Ovo je Straško, moj hrabri prijatelj. Tajne neograničene moći stekao sam onog dana kad sam isukao svoj mač i uzviknuo: „Sive Lubanje silom! Ja imam moć!“ Straško je postao Borbeni Mačak, a ja sam postao He-Man, najmoćniji čovjek u svemiru! Samo još troje zna moju tajnu: Čarobnica, Čovjek-Oružje, i Orko. Mi zajednički branimo dvorac Siva Lubanja od zlih sila koje predvodi Skeletor!“
&
„Ja sam Adam, princ Eternije, branilac tajne dvorca Siva Lubanja. Ovo je Straško, moj hrabri prijatelj. Tajnom neograničene moći ovladao sam onoga dana kada sam isukao svoj mač i uzviknuo: „Sive Lubanje silom! Ja imam moć!“ Straško je postao Borbeni Mačak, a ja - He-Man, najmoćniji čovjek u svemiru! Samo još troje zna moju tajnu: Čarobnica, Čovjek-Oružje, i Orko. Mi zajednički branimo dvorac Siva Lubanja od zlih sila koje predvodi Skeletor!“
JEdna od uvodnih špica na HR.
http://www.youtube.com/watch?v=U-P04ZTUBHk
Added (2011-04-07, 8:41 Am)
---------------------------------------------
Čovječe, ne ljuti se je društvena igra za najmanje dva igrača, dok najveći broj igrača ovisi o ploči na kojoj se igra. Sastoji se od nekoliko (najčešće 4 ili 6) grupa čunića različitih boja, po četiri čunića u svakoj grupi.
Uključivanje pojedinog čunića uvjetuje kocka označena s točkama (do šest točaka).
Kocku bacaju igrači po redu dok se jednom od njih ne okrene šestica. Kad je čunić uključen, "hoda" po označenim poljima na ploči. Broj koraka opet uvjetuje broj koji se okrene na kockici ispuštenoj iz ruke korisnika odabranog čunića! "Šestica" na kocki dozvoljava igraču još jedno bacanje ili izlazaj jo jednog čunjića na početni položaj.
Polja kruže po unutarnjem krugu ploče i završavaju na poljima označenih bojama čunića, što znači da je cilj smjestiti čuniće u ta polja kad prijeđu put po ploči.
Igru je u zimskim mjesecima 1907./1908. godine u Münchenu osmislio Josef Friedrich Schmidt.
Added (2011-04-07, 8:45 Am)
Bipsići(u originalu The Biskitts) animirana je TV serija studija Hanna-Barbera, koja se 80-ih godina prošlog stoljeća prikazivala na tadašnjoj Televiziji Zagreb. Bipsići (eng. The Biskitts) su maleni psi koji su dobili ime prema psećim kolačićima (dog biscuits), jer su te veličine. Dobili su na čuvanje kraljevsko blago, kojeg se želi domoći zli kralj Maks uz pomoć svog sluge, dvorske lude Šekija.
Tvorci "Bipsića" su u stvaranju svog crtića bili inspirirani Robinom Hoodom, kao i "Štrumpfovima".
Štrumpfovi (fr. les Schtroumpfs, eng. the Smurfs, ) izmišljena su mala bića plave boje, koja žive u kućama od gljiva negdje u nekoj šumi u Europi. Izmislio ih je belgijski crtač stripova Peyo. Glavni neprijatelj Štrumpfova je Gargamel sa svojim mačkom Azrijelom. Vođa plavih stvorenja Papa Štrumpf inače čarobnjak, dok jedini ženski lik među Štrumpfovima je plavuša Štrumpfeta. Štrumpfovi su se prvi put pojavili kao strip i kasnije kao crtani film, u obliku serije i jednog dugometražnog animiranog filma.
Postoje teorijeda je političko i ekonomsko uređenje Štrumpfova nalik komunizmu, s totalitarnim poglavarom Papa Štrumpfom. Novca nema, svi Štrumpfovi rade koliko mogu i uzimaju koliko im treba. Svi Štrumpfovi žive u šumi, plavi su, neodređene dobi, veličine razvijene gljive, osim Papa Štrumpfa, koji je star, i koji nalikuje[nedostaje izvor] Karlu Marxu sa svojom širokom bijelom bradom, crvenim hlačama i kapom, inače stereotipnom bojom komunizma. Štrumpfovi žive u savršenom gerontokratskom društvu, gdje su više-manje svi neodrasli i postoji samo jedan časni starina, autoritativni, no očinski lik u kojemu je pohranjena sva mudrost. U svim epizodama Papa Štrumpf ima glavnu i zadnju riječ, dok u epizodama gdje Papa Štrumpf izbiva iz sela u svijetu Štrumpfova zavlada nered. Zločesti je Gargamel, u ljudskom liku, s mačkom mu Azrielom, oličenje kapitalizma i nazadnjaštva.
Štrumpfovi:
* Divlji - eng. Wild
* Medeni - eng. Vanity
* Lumen - eng. Brainy
* Mrgud - eng. Grouchy
* Papa Štrumpf - eng. Papa Smurf
* Pjesnik - eng. Poet
* Harma - eng. Harmony
* Štrumpfeta - eng. Smurfette
* Štrumpfica - eng. Sassette
* Štrumpfić - eng. Baby Smurf
* Trapavi - eng. Clumsy
* Vicko - eng. Jokey
Ostali likovi:
* Agata - eng. Hogatha - vještica koja je gotovo pa ženska verzija Gargamela;
* Azrijel - eng. Azrael - Gargamelov mačak
* Baltazar - eng. Balthazar - Gargamelov kum
* Gargamel - zli čarobnjak
* Majka Priroda i Otac Vrijeme - eng. Mother Nature and Father Time
* Orijaško - ljudožder
* Jura - div
Added (2011-04-07, 8:49 Am)
Igraće karte je naziv za komade papira, kartona ili plastike koji služe za igranje kartaških igara. Skup igraćih karata naziva se špil. Osim za zabavu (kartanje, opsjenarski trikovi, gatanje), igraće karte mogu služiti i za profesionalno kockanje.
Nisu sve igraće karte jednake. Razlikuju se po tipovima kartaških igara za koju su namijenjene. Svaka igraća karta u špilu je različita, a označene su bojom, simbolima i različitim motivima po kojima se karte daju lako složiti.
Vjeruje se da su se prvim igraćim kartama služili u Istočnoj Aziji (Koreja i Kina), a kasnije su odande, preko Indije i Egipta donesene u Europu. Danas se u različitim dijelovima svijeta koriste različiti špilevi igraćih karata za igre koje su karakteristične za to područje.
Hrvatski povjesničar Miho Barada pri proučavanju starog arhiva grada Trogira pronalazi dokument s datumom 4. veljače 1272. pod signaturom Domini Valentini Pet
U Hrvatskoj, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj i Sloveniji popularne su igraće karte Mađarice. Špil se sastoji od 32 karte, po 8 u svakoj boji. Boje su: žir (tref), zelena (pik), bundeva (karo) i crvena (herc). Karte su poredane kao VII (7), VIII (8), IX (9), X (10), dečko, dama, kralj, as.
Unter, dama i as simbolički označavaju povijesne osobe i godišnja doba. Tako imamo:
* Crvena/Srce
. dečko - Kuoni der Hirt
. dama - Hermann Geszler
. as - Proljeće
* Bundeva/Karo
. dečko - Itell Reding
. dama - Stüssi der Flurstütz
. as - Ljeto
* Zelena, Zelje/Pik
. dečko - Walter Fürst
. dama - Urlich Rudenz
. as - Jesen
* Žir/Tref
. dečko - Rudolf Harras
. dama - Wilhelm Tell
. as - Zima
Najpopularnija kartaška igra koja se u nas igra s ovim tipom igraćih karata jest belot.
Added (2011-04-07, 8:52 Am)
Nadam se da ćete uživati u čitanju