Uh, cek da upalim svjetlo u soi i potrazim
Pa da vidim o cemu vam se razgovara
Monopoly - dve YU verzije. Jednu onu kul koju svi imaju koja je efektivno prijevod orginala sa izbacenim logotipom. Druga je hr/slo sa yu gradovima i odmaralistima. Da se i titovi malishani mogu igrat kapitalizma
Zapravo, bas je nedavno na nekom forumu krenula rasprava kako je monopoly uzasno lose izvedena igra. Da, svi ju volimo i svi smo ju igrali ko djeca i vauf hrpe kartica i svega ali...
-U prva 2 kruga oko table, vec se iz aviona vidi tko ce pobjediti
-Nakon toga igra traje jos satima. Ako pocnu pozajmice i sl. (jer se obicno igra unutar obitelji), onda nikad ikad ne zavrsi nego se samo rasteze agonija di jedan vodi a ostali kaskaju.
Kad ste ikad culi da je netko imao totalno napetu i neizvjesnu igru monopolya? Ok, moze uvjek naletit na onu karticu s porezom, ali svejedno bleh
Illuminati
Zapravo je igra s kartama, ali se karte slazu ko domine pa je radije smatram board gameom. Orginal je iz cca '82., ja imam deluxe remake iz '90ih sa ljepsim slikama te sam si nedavno kupio Y2K expanziju sa dodatnim modernim stvarima koje ukljucuju novotarije kao sto su world wide web, djecji TV programe i sl.
Ideja je da svatko vodi neku od tajnih organizacija koji zele zavladati svijetom kroz kontrolu drzavnih i privatnih organizacija te pobjediti ostale organizacije koje oce to isto
Igra ukljucuje:
-stvaranje "lanca moci" tj. "mrezu vlasti" od karata koje onda generiraju novac (koj su mali zetoncici u obliku novca) koji onda putuje prema centru
-kontrolu pomocu novaca. Novac su zapravo plusevi i minusi koje dajete na kockicu za osvajanje/unistavanje organizacija. Svaki igrac vam sa svojim novcem moze odmoci. Samim time, igra ima...
-puno diplomacije i udruzivanja protiv zajednickog neprijatelja (igraca koji vodi) te neizvjesnih situacija jer se igraci konstantno okrecu jedni protiv drugih
-Da ponovim, velika neizvjesnost. Nekako sa resursima i nekim power cardovima skrivenim medju obicnim kartama, te s drugim igracima, do kraja poteza se nikad nezna rezultat. Posebno ako jedan igrac treba pobjediti, onda se naglo svi okrecu protiv njega
-zelju da najboljem prijatelju opalite shaku u glavu. To je najbolji dio, naravno
Sve da ne igrate samu igru, karte su prekrasne. Ovako izgleda stanje jednog igraca kad se igra malo zalaufa:
[img]http://gotdice.files.wordpress.com/2007/07/illuminati1.jpg?w=500[/img]
Crna karta je centralna. U ovom slucaju "Gnomes of zurich" koji nisu pretjerano jaki, ali imaju ogromnu zaradu i kontrolu nad novcem sto je cesto jos bolje nego da su samo jaki. U ovom slucaju, zauzeli su telekom (svi znamo da nad telekomom vlada tajna organizacija). Naknadno, telekom je pod kontrolom gnoma s jedne strane zauzeo juznoamericku mafiju, a s druge ducane sa zdravom hranom (pa vi kupujte zdravu hranu kad znate pod cijom su ducani ZAPRAVO kontrolom - pod kontrolom TELEKOMA!!!1).
Iz nekog razloga, plocice s novcima nisu prikazane na slici, ali zamislite da ima nekih minijaturnih novcanica po kartama. Svaki potez se nofci stavljaju na karte ovisno o zaradi (lanci zdrave hrane zaradjujue malo, telekom i juznoamericka mafija malo vise) te na kraju poteza selite novac u smjeru centra (da mozete radit sto hocete s njim) ili ostavljate bar dio na kartama jer vrijedi vise ako se ta karta mora obraniti od neprijatelja
Nazalost, dodatne slike karata koje nalazim su ili iz CCG-a (koji nemam i neznam jel se jos proizvodi) ili iz spanjolskog izdanja, tako da cete mi morat vjerovat na rijec da su karte PREODLICNE!!1
Ah, evo jedne:
Nastavak sljedi...
Added (2011-02-14, 10:09 PM)
---------------------------------------------
Awful green things from outer space
Ovo sam kupio u LoM na popustu jer je Tom Wham crtao (i radio) cjelu igru. Na zalost, ima dvije stvari koje mogu biti oke, ali zajedno su malo bezveze:
1) igra je iskljucivo za 2 igraca
2) podosta je kompleksna
Tako da ako imate tocno jednu zrtvu i nikog drugog da se zajedno natezete s hrpom pravila, onda super. Inace bu vam skupljala prasinu ko i meni. Al je prekrasna, stvarno. Dobije se ogromna tabla svemirskog broda na koji se onda stavljaju zetoni (tj. nacrtani kartoncici). Jedan igrac igra vanzemaljce (vlasnike broda) koji su hrpe rasa koje zajednicki putuju svemirom i imaju svoje prednosti i mane. Drugi igrac igra awful green things koji se uglavnom razvijaju. Tj. pocnu kao jaja i u prvom potezu se vecina pretvori u mladuncad koja raste i mnozi se. Ideja je pobjediti invaziju prije neg pojede sve na brodu ili pojesti sve na brodu, ovisi koja ste strana. Uz to jos dolaze rpe nekih oruzja od laserskih pusaka do vatrogasnih aparata koji se razmjeste po brodu
Ah da, knjizica s pravilima ima uvodnu radnju napravljenu kao kratki strip od par stranica
Covjece ne ljuti se, damu i mlin bum preskocil. Jedino bum napomenul da covjece ima s druge strane naprednu verziju za 6 igraca koja predugo traje da bi ikom bila podnosljiva
Imam igru na ploci s vuckom, to mi je jos od bake ostalo. Nema zetona ni pisanih pravila, samo jedan karton di je nacrtan slalom i vucko kako se utrkuje protiv neke ptichice. Polja su od 1 do 50, ima dve startne pozicije i svako tolko ima neko crveno ili plavo polje. Il je jedno dobro a drugo lose, il je jedno od jednog igraca, drugo od drugog, bogzna.
S druge strane nije slalom neg je hokej. Polja su razbacana od 1 do 50 i svako je u crvenoj ili plavoj boji, neka su povezana crtom. Ideja je da ak stane na plavo polje, onda igra igrac koji vodi pak od veceg broja prema manjem (tj. prema tudjem golu), a ak stane na crveno, onda ide u suprotnom smjeru.
Losa strana je sto nijedna od te dve igre nema apsolutno nikakvu taktiku neg ovise iskljucivo o sreci na kocki tak da komotno roboti mogu igrat
Chez Dork
Ovo je mozda prije igra s kartama, al tu je negdje na pol puta...
Nazalost, ova ima najmanje veze s ostalima iz "chez... " serijala, valjda je zato i bila na popustu. Cini se da je u pitanju samo pucanje na obozavatelje kovalicevog dork towera. Al premisa igre je odlicna. Svaki igrac/lik je kompulzivni sakupljac necega - RPG, jednorozi, SCA (tj. srednjevjekovne replike, macevi, oklopi i sl.), kockice, kompjuterske igre, stripovi itd... Nema toys
Poanta igre je zaraditi sto vise novaca da kupite sto vise stvari. Naravno, stvari koje su dio vase opsesije vrijede duplo. Ima nekih boostova za stvari (npr. autographed ili mint) koji povecavaju vrijednost stvarima koje kupujete. Ko prvi skupi dovoljno svega, odlazi u potrosacku nirvanu
Nemam, ali preporucam Chez Goth di igrate darkere koji se trude biti sto depresivniji i sto veci darkeri pa imaju radna mjesta tipa groblje, videoteka (nocna smjena) i sl., moraju se druzit sa darkerskim prijateljima (npr. jedna karta je decko i cura koji vrijede duplo jer su vjecno skupa i tolko su androgeni i nashminkani da niko nije siguran koji je decko a koji cura) i vole spavati po danu, pa se druge igrace moze ometati kartama kao sto su "vesela djechica" ili "sunce ulazi u sobu". Pregenijalna igra!!1
Brojke i slova
Da, imam tu relikviju. Nazalost, neke kartice fale, a pjescani sat sam shebo davnih dana
Poker set
Dobio nedavno za rodjendan, u kul tvrdom kofercicu, neoznaceni zetoni (neznam zakaj) i 2 shpila karata
Hm, imo sam jos toga, ukljucujuci Lego Lava Dragon, al je to sve kod seke jer ona ima djecu