Set: 7965
Tema: Star Wars
Ime seta: Millennium Falcon
Broj dijelova: oko 1170
Broj Minifigura: 6
Cijena: 170-175 Eura (u BiH)
Godina: 2011, maj
Vrijeme sastavljanja: 4 sata (nisam učestvovao u sastavljanju, junior je sve sam odradio)
Vrijeme igranja: Neograničeno, pogotovo u kombinaciji sa drugim SW setovima
Šta reći o setu Iako apsolutno nisam zaljubljenik SW Lego teme (možda ponajvise zbog astronomskih cijena , a onda i zbog hiperprodukcije setova), ovaj set sam jednostavno morao imati. Bila je to ljubav na prvi pogled. Svemu ovom doprinjela je i iznenadna ljubav prema SW mog juniora, a i činjenica da se prije par godina igrao sa starijim bratom ovog seta (set 4504 koji nije bio naš). Kako set još nije došao u trgovine u drugim zemljama, još se nije pojavio ni jedan ozbiljniji osvrt na ovaj set a po par diskusija po drugim forumima se vidi da su ljudi u nedoumici da li je riješen nedostatak iz prethodnog seta, a to je da li poklopci krova otpadaju prilikom otvaranja ili zatvaranja. NE, ne otpadaju, vrlo dobro riješeno ovaj put. Ima i zamjerki na sam izbor figura u setu, ali to se zna-uvijek bi svi mi što više i to onih koje baš mi nemamo.
No krenimo redom:Added (2011-05-27, 12:25 PM)
---------------------------------------------
1. Kutija prednja i zadnja strana. Na prednjoj strani standardno dobra slika seta u gro planu a na zadnjoj set sa otvorenim krovom (gdje se jasno vidi već pominjano rješenje zglobova za otvaranje), slike nekih trikova seta, sličice novih setova, te najava za novu igricu (koju već imamo ). Gornji poklopac kutije se otvara, ali na onaj bar meni glupi fol da se kod otvaranja bočne strane kutije moraju rascijepiti po perforacij. Uz malo živaca i truda, dijelovi se mogu oprezno izvuči i bez deranja, ali je onda kutija dobra samo za “izložbu” i krajnje neupotrebljiva, a u krajnjem nije ju moguće ni složiti.
Added (2011-05-27, 12:26 PM)
2. Uputstva, dvije knjižice, standardno dobra i jasna za sastavljanje.
3. Naljepnice, nažalost najgori segment seta koji jako visoku cijenu, prava sramota za kompaniju što su cicijašili na kartonu i najlonu da ih zapakuju (kao u Diagon Alley ili Pirates of the Caribbean). Samo jedan papir, nažalost zgužvan do te mjere da su se neke naljepnice “prelomile” i nije ih moguće zalijepiti na kockice. Čim se set pojavi na Lego stranici naručit ću nove od supporta.
4. Kesice sa dijelovima, naravno numerisane radi lakšeg sastavljanja (neko ovo voli, a neko ne, no šta se može). Ukupan broj kesica je petnaest, a ukupan broj “poglavlja” je šest. U setu su tri kesice sa brojem 1, tri sa brojem dva, dvije sa brojem 3, tri sa brojem 4, dvije sa brojem 5, jedna sa brojem 6, te jedna kesica bez broja, čiji dijelovi mahom pripadaju poglavlju 1.
Added (2011-05-27, 12:26 PM)
5. Kesice 1 Osim baze broda sadrže i minifigove, a to su : Darth Vader, Chewbacca, Han Solo, Luke Skywalker, Obi-Wan Kenobi i Princess Leia.
6. Kesice 2
7. Kesice 3
Added (2011-05-27, 12:27 PM)
8. Kesice 4
9. Kesice 5
10. Kesice 6, gotov model
Added (2011-05-27, 12:27 PM)
11. Izgled zadnjeg dijela (vide se i donji topovi)
12. Otvoren krov
13. Detalj skidanja poklopca sa topom (ispod je “ležaljka” za lansiranje dvoje ljudi-bar mislim da je to, jer filmove nisam pregledao)
Added (2011-05-27, 12:28 PM)
14. Detalj ulaza u skrivenu komoru koja se odvaja
15. Detalj ulazne rampe u brod
16. Detalj nečega što se miče lijevo desno
Added (2011-05-27, 12:28 PM)
17. Kabina (nažalost ima mjesta za samo jednu figuru)
18. Još jedna slika gotovog ljepotana
19. Minifigure (nažalost problemi sa fotićem, pa nije moglo bolje)
Sve u svemu za prave zaljubljenike Lega, kolekcionare a naravno i SW fanove set je, iako možda sa par nedostataka, “Must Have”- naravno u skladu sa raspoloživim brojem vrijednosnih papira različitih moneta. Ocjene dajte vi, jer ja bih bio suvše subjektivan kad je Lego u pitanj (nema da nevalja)
Još jedom izvinjenje za loše fotke i kašnjenje sa recenzijom, ali šta se može, gužva vamo, frka tamo, pa nikad vremena.